Mitä maksaa maalämpö ja maalämpöpumpun asentaminen?

Maalämmön suosio on kasvanut Suomessa nopeasti. Suosiota on kasvattanut yleinen tietoisuus ympäristöasioista ja uusiutuvasta energiasta, sekä valtion tuki uusiutuvan energian käyttöön vuonna 2011.

Maalämpö hinta

Kilpailuta maalämpöpumpun hankinta

Urakkamaailman avulla saat useita tarjouksia ja kilpailutat maalämpöpumpun hankinnan asennuksineen ja säästät rahaa ja aikaasi. Aloita kilpailutus jättämällä remontistasi ilmoitus:


Kilpailuta maalämpö

Urakkamaailman käyttö on sinulle maksutonta.


Urakkamaailman kautta kilpailutettujen maalämpöurakoiden toteutuneita hintoja:


Noin 140 neliöisen omakotitaloon haluttiin vaihtaa maalämpöpumppu. Taloon on 1990- luvulla asennettu maalämpöpumppu ja lämminvesivaraaja ja lämmitysmuotona oli patterilämmitys. Maalämpöputkistoa on pinnassa noin 400 metriä, joten putkistoa ei tarvinnut uusia. Työhön sisältyi vanhan laitteiston purku sekä poiskuljetus. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 17 500 euroa


Vantaalla sijaitseva omakotitalo halusi vaihtaa öljylämmityksensä maalämpöön. Arvioitu tarve lämmitysteholle oli 11kW pumppu ja 200 m porakaivo. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 12 232 euroa


Kirkkonummella sijaitsevan omakotitalon lämmitysmuoto haluttiin päivittää maalämpöön. Asuinpintaa talossa oli 309 neliötä. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 21 873 euroa


Kirkkonummella sijaitseva talo oli alun perin rakennettu v. 1960. Talo oli järvenrannalla ja kalliotontilla. Kerroksia talossa oli kolme ja neliöitä 250. Katso lisätietoja tästä remontista klikkaamalla.

Hinta: 17 000 euroa

Mistä maalämmön hinta muodostuu?

Tyypillisesti normaalikokoiseen omakotitaloon maalämmön asentaminen kokonaisuudessaan maksaa noin 13 000-20 000 euroa. Muistathan kuitenkin, että esimerkit ovat arvioita, ja oikean hinnan remontillesi saat vain pyytämällä useamman tarjouksen maalämpöön erikoistuneilta yrityksiltä.

Maalämmön hinta muodostuu useammasta eri osasta, ja siihen vaikuttaa mm. asennetaanko maalämpö uuteen vai vanhaan taloon. Luonnollisesti lämmitettävän alueen pinta-ala, ja esimerkiksi lämpimän veden tarve vaikuttavat maalämpöpumpun asentamisen hintaan.

Maalämpöpumpun asentamisen hinta muodostuu:

  • vanhan purkamisesta
  • maalämpöpumpun hinnasta, sekä sen ja putkiston asentamisesta

Maalämpöpumppu-laitteisto voi maksaa n. 5 000 - 10 000 €.

  • porakaivon tekemisestä

Porakaivon tekeminen yksittäin maksaa n. 4 000 - 7 000 €.


Kilpailuta ja selvitä maalämpöpumpun asentamisen hinta

Huom! Muistathan, että maalämpöpumpun asennukset ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Maalämpöpumppu antaa puhdasta energiaa maan uumenista

Maalämpöpumppu kerää maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta lämpöenergiaa, joka siirretään talon vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Lämpöenergia on peräisin auringosta tai maapallon ytimestä. Puhdasta, uusiutuvaa energiaa tuottavien maalämpöpumppujen suosio on nousukiidossa. Kun 2000-luvun alussa viidennes omakotitalon rakennuttajista valitsi maalämmön, nyt samoin tekee yli puolet.

Yleisin maalämmön lähde on kallioperä. Kallioperän energiansaanti on lähes kaksinkertainen putkimetriä kohti ja vaatii paljon pienemmän tontin. Pintamaan etuna on usein edullisuus. Se ei vaikuta puutarhan istutuksiin. Vesistöihin asennettavat järjestelmät vaativat rannan, joka syvenee nopeasti noin kolmeen metriin.

Miksi maalämpö on yleistynyt?

Maalämmön yleistymisen takana ovat ostoenergian kallistuminen, siirtomaksujen nousu, ympäristötietoisuus sekä järjestelmien tekninen kehitys. Omakotitalossa maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu on useimmiten sekä edullisin että ekologisin lämmitysmuoto. Maalämpöpumppu on tehokas: se tuottaa lämpöenergiaa 3 4 kW per kuluttamansa 1 kW. Karkeasti arvioiden maalämpö laskee omakotitalon lämmityslaskun yhteen kolmasosaan verrattuna suoraan sähkölämmitykseen. Paljon kuluttavassa kohteessa vuotuinen säästö voi yli 25 000 kWh, eli nykyhinnoilla useampi tuhat euroa.


Löydä luotettava tekijä LVI-töihin

Urakkamaailmasta löydät tekijän remonttiin kuin remonttiin.


Pumppu lämmittää huoneilman ja käyttöveden

Maalämpö kannattaa yleensä parhaiten yli 150-neliöisissä omakotitaloissa, joiden vuotuinen kokonaisenergiankulutus on yli 30 000 kWh. Suomessa lämmitykseen menee noin puolet kokonaiskulutuksesta. Pienemmissä tai vähemmän energiaa kuluttavissa taloissa ilma-vesilämpöpumppu saattaa olla taloudellisempi lämmitysratkaisu, ja toisinaan myös isommissa rakennuksissa. Arvio lämpöpumppujärjestelmien välisestä paremmuudesta on tehtävä kohdekohtaisesti.

Maalämpö sopii pohjoiseen ilmastoon

Maalämpö on hyvä valinta pohjoiseen ilmastoon, eikä se tarvitse rinnalleen täydentävää lämmitysjärjestelmää kovillakaan pakkasilla. Porakaivo pystyputkistoineen on ylivoimaisesti suosituin lämmönkeruumenetelmä, mutta lämpöä voidaan ottaa talteen myös pintamaahan tai vesistön pohjaan asennetusta vaakaputkistosta. Putkissa kulkeva jäätymätön keruuneste kuljettaa lämpöenergian pumpulle, joka siirtää sen kylmäaineen avulla vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään sekä käyttöveden lämmitykseen.

Maalämmön hyötysuhde on paras lattialämmitykseen yhdistettynä, sillä putkistoon syötettävän menoveden lämpötila on vain reilut 30 astetta. Maalämpö toimii kuitenkin hyvin myös kuumempaa menovettä vaativien pattereiden kanssa. Nykyisin tarjolla on pumppuja, joilla veden saa lämmitettyä noin 70 asteeseen. Huoneilman lisäksi käyttövesi lämpiää maalämmöllä: paras tekninen ratkaisu valikoituu kohteen mukaan. Maalämpöjärjestelmä voidaan liittää lämmönvaihtimella myös ilmakiertoiseen lattialämmitykseen tai ilmalämmityskanavistoon.

Toimii myös viilentämiseen

Kesällä maalämpöjärjestelmää on mahdollista käyttää viilentämiseen. Liiallinen viilentäminen saattaa kuitenkin aiheuttaa kosteusvaurion. Suomalaista rakennuskantaa ei ole suunniteltu olosuhteisiin, joissa ulkoilma on huomattavasti sisäilmaa lämpimämpää. Jos talon sisäosat jäähtyvät liikaa, kosteutta voi tiivistyä kosteussulun väärälle puolelle. Eräiden asiantuntija-arvioiden mukaan sisäilma saisi olla korkeintaan neljä astetta ulkoilmaa viileämpää.

maalämmön lämpömittari

Kokonaisuus on osiensa summa

Maalämpöjärjestelmä keruupiiri, pumpun tekniikka, lämmönjakojärjestelmä, käyttöveden lämmitys on suunniteltava kokonaisuudeksi, joka vastaa kohteen käyttötarpeita. Nykyään valtaosa valitsee lämpökaivon, joka porataan yleensä noin 200 metrin syvyyteen. Jos energiantarve on suuri, tontille voidaan porata useampia lämpökaivoja. Valmis järjestelmä ei vaadi huoltoa juuri lainkaan, mutta esimerkiksi keruuputkiston painelukema on syytä tarkistaa kuukauden parin välein. Pumpun kompressorin käyttöikä on 1015 vuotta, joten sen joutuu vaihtamaan yleensä kerran laitteen elinkaaren aikana.

Yleensä maalämpöjärjestelmät mitoitetaan vastaamaan kohteen koko lämmitystarvetta. Järjestelmät on tapana mitoittaa reiluiksi, jottei lämpöenergia lopu yllättävissäkään tilanteissa. Maalämpöjärjestelmän voi myös osamitoittaa, mitä vaihtoehtoa ei useinkaan suositella. Osamitoitetussa järjestelmässä maalämpö antaa valtaosan lämmitysenergiasta, mutta kulutushuiput katetaan esimerkiksi suoralla sähkölämmityksellä. Osamitoitus lisää juoksevia lämmityskuluja ja vähentää maalämmön ympäristöystävällisyyttä.

Maalämpöjärjestelmää voidaan pitää ympäristöystävällisenä valintana, kunhan keruuputkiston vuotoriski on minimoitu ja laitteita käsitellään asianmukaisesti.

Maalämpöjärjestelmän rakentaminen vaatii aina luvan oman kunnan rakennusvalvonnasta. Pohjavesialueilla ehdot ovat tiukemmat, eikä maalämpöä välttämättä saa esimerkiksi porauksen aiheuttaman sekoittumisvaaran vuoksi. Lisäksi keruuputkistoihin liittyy vuotoriski. Vuotojen todennäköisyys selvinnee vasta tulevaisuudessa järjestelmien ikääntyessä. Keruunesteen ympäristöystävällisyyteen onkin syytä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi etanoli-vesiliuosta ei ole luokiteltu ympäristölle vaaralliseksi, kun taas etyleeniglykolia ei pitäisi käyttää varsinkaan herkillä alueilla.

Lisäksi maalämpöpumppujen kylmäaineissa on ilmastolle erittäin haitallisia hfc-kasvihuonekaasuja. Ympäristönsuojelulain mukaan laitteiden asentaminen ja poistaminen ovat luvanvaraista toimintaa. Maalämpöjärjestelmää voi kuitenkin pitää ympäristöystävällisenä valintana, kunhan keruuputkiston vuotoriski on minimoitu ja laitteita käsitellään asianmukaisesti. Maalämpö itsessään on puhdasta, uusiutuvaa energiaa. Energia-alan asiantuntijan Motivan laatima maalämpöopas on luettavissa täältä.

Milloin maalämpö maksaa itsensä takaisin?

Maalämpöjärjestelmän tavanomainen takaisinmaksuaika on 6 –8 vuotta. Laadukas pumppu kestää 25 vuotta, ja pumpun vaihtaminen on huomattavasti alkuinvestointia edullisempaa. Maalämmön rakentaminen uudiskohteeseen maksaa tyypillisesti 12 00015 000 euroa. Remonttikohteissa hintahaitari on leveämpi, sillä kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi lämmönjakoverkko sekä mahdolliset purkutyöt. Jos kohteessa on valmiiksi vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä, maalämpöön siirtyminen maksaa yleensä 12 00018 000 euroa. Mikäli kohteeseen asennetaan lattialämmitys osana muutostöitä, hinta voi nousta 25 000 euroon. Kodin tai mökin maalämpöremontissa työn osuudesta saa kotitalousvähennyksen.

maalämpömittari

Maalämpöpumpun valinta

Maalämpöpumppua valittaessa yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on lämmön tuoton energiatehokkuus. Energiatehokkuutta mittaa COP-luku, joka mittaa energian tuoton hyötysuhdetta, kun lämmönkeruuputkista tuleva neste on 0-asteista ja maalämpöpumppu tuottaa joko 35- tai 50-asteista vettä. COP-luku kertoo kuinka monta kilowattituntia lämpöenergiaa lämpöpumppu tuottaa pumpun kuluttama sähkökilowattia kohden. Tämän hetken parhaimmat pumput tuottavat noin 4,5 kWh lämpöenergiaa per sähkökilowattitunti. Hyötysuhde laskee mitä kuumempaa vettä pumppu tuottaa.

Patterit

COP-luvun merkitys kasvaa kun asunto lämmitetään pattereilla, jossa veden lämpö on verrattain korkea lattialämmitykseen verrattuna. Patterilämmitettyyn asuntoon kannattaa hankkia pumppu, jossa on korkea hyötysuhde 65-asteiselle vedelle. Jos maalämpöpumpussa on kolmiventtiilirakenne, pumpun tuottama lämmin vesi ohjataan joko asunnon lämmitykseen tai käyttövedenlämmitykseen. Kun asunnon lämmitykseen käytetty energia vastaa noin 75% osuutta kokonaisuudesta ja veden lämpö on alhaisempi, pääsee maalämpöpumppu hyödyntämään korkeampaa hyötysuhdetta mahdollisimman usein.

Käyttövedenvaraaja

Maalämpöpumpun lisäksi on päätettävä käyttövedenvaraajan koko. Lämpimän veden tarpeen määrää suihkujen ja kylpyjen määrä. Tyypillinen ratkaisu on 160-185 litrainen pumppuun integroitu varaaja. Veden ollessa reilut 50 asteista, riittää tämä noin viiteen 40 asteiseen suihkuun jonka aikana pumppu lämmittää kuudennen. Jos asunnossa käytetään samaan aikaan pore- tai kylpyammetta tarvitaan suurempi varaaja.

Jos tämä tekninen tieto kuulostaa vaikealta, ei haittaa, koska maalämpöpumppujen asentajat ovat rautaisia ammattilaisia, jotka osaavat kyllä arvioida parhaan mahdollisen maalämpöpumpun kodillesi.


Löydä maalämpöpumpullesi paras asentaja, ilmaiseksi

Tutustu myös näihin:

Rakennusalan yleiset sopimusehdot, Kotitalousvähennys 2015, Ilma-vesilämpöpumppu
Tässä artikkelissa vastaukset esimerkiksi kysymyksiin:

  • Mitä maalämpö maksaa?
  • Mitä maalämpöpumpun asennus maksaa?
  • Tarvitseeko maalämpö rakennusluvan?

Miksi maalämpö?

  • Maalämpö on uusiutuvaa energiaa
  • Käyttökulut ovat erittäin pienet
  • Mahdollisuus myös viilentää kesän helteillä


Lue myös nämä:

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

Ilma-vesilämpöpumpun hinta

saneeraus

Saneeraus

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Ilmalämpöpumpun asennushinnat

Valoisa kylpyhuone vesieristys

Vesieristyksen hinta

putkimies hinta

Putkimies hinta

koneellinen ilmanvaihto

Koneellinen ilmanvaihto

Maanrakennus hinta

Maanrakennus hinta

Kylpyhuone tumma hinta

Kylpyhuoneremontin hinta

Rintamamiestalon remontti hinta

Rintamamiestalon remontti

Parketti maksaa

Parketin asennus

Rakenna kasvihuone

Kasvihuoneen rakentaminen

Asfaltoinnin hinta

Asfaltoinnin hinta

toimenpidelupa

Toimenpidelupa

öljysäiliön poisto hinta

Öljysäiliön poisto

Tutustu myös Etuoven Sisustus ja Vinkit osion bloggauksiin liittyen maalämpöön.


Urakkamaailma on Suomen suosituin tapa löytää remontille tekijä:

7 0 2 8 3 0 0 7

Viimeisen 3kk aikana kilpailutettujen remonttien kokonaisarvo.